Binder Planet
BinderPlanet

Go Back   Binder Planet Forums > Special Interest Groups > Diesel Tech




Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-16-2007, 06:59 PM
mrw526 mrw526 is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Oct 2004
Location: Hyde Park, NY
Posts: 15
Default Is there a govenor on my T444E????

I purchased a 2001 IH T444E box truck that was a Budget leased/fleet truck. I have removed the box and installed my horse box on it.
Presently I am very happy with it but my truck NEVER goes over 2500 rpm. Could there be a govenor installed? Also there is no throttle cable per say... it is more of a electronic throttle linkage, could there be an adjustment in this device???
I am thinking that because it was a fleet/ lease vehicle maintained by Budget they might do this to limit engine damage and repairs.

Any help or ideas would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2007, 08:05 PM
WRENCH MAN's Avatar
WRENCH MAN WRENCH MAN is offline
Y-Block King
 
Join Date: Dec 2004
Location: Eugene Orygun
Posts: 3,793
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Never seen a diesel that didn't, I'm sure that it's part of the computer on the "E" modle.
It may be adjustable?
__________________
ASE mastercertified engine machinist, gas and diesel
Brake and alignment specialist
Agriculture/industrial tractor tech.
68 Rambler American
72 1210 4x4
77 ScoutII
88 Olds Cutlas Calais Quad4 5spd
97 JEEP TJ
99 Yamaha YFS 200 (248)
Carlos Mencia said it! don't be a "DEE DEE DEE"!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2007, 10:31 PM
MarkO MarkO is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Jun 2007
Location: Winlock, WA
Posts: 311
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Every diesel engine has some sort of governor built into the injection pump.

You are most probably correct in your assumption about Budget. I am a firm believer in not messing with success. If it has worked well for Budget and you are basically happy with the way it is set up I would be disinclined to change much of anything.

Having said that...

The T444E is an all electronically controlled engine. As such, it does not have anything mechanical operating the engine. It is a sort of "fly-by-wire" opertaion. Think of the foot pedal as being hooked up to a rheostat. Because it is electronically controlled, you can tell the pump to do different things in order to change the power settings.

If you are turning 2500 RPM, that is about as fast as you want to turn that engine on a regular basis.

If you are wanting more go on the hills or more get up and go, there are some modifications you can do that will pump more HP out of that engine. In stock form, that engine had HP ratings from as low as 160 HP to over 300 HP. Banks is a good place to go for HP improvements for the T444E. Remember, that engine is basically the same engine as what was used in F*** light duty products.

Somewhere on the engine there should be a data plate. It will tell you what HP rating your engine has. Using that as a baseline you can get an idea of what you might be able to do with that engine.

Just be aware, the only way in which you will be able to go faster on the highway is to change the gearing. By increasing your governor cut in speed you will reduce your engine life dramatically.

The installation of taller tires is the least expensive and quickest way to raise your top speed. With the gear ratio changed to a higher speed you will lose power on the hills and on take off.

There is no free lunch.

Good luck.

Mark O.
Castle Rock, WA
Reply With Quote
  #4  
Old 09-17-2007, 06:22 AM
mrw526 mrw526 is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Oct 2004
Location: Hyde Park, NY
Posts: 15
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Thanks Mark! Aftermarket electronic upgrades where my first real choice but I thought I might find something else......
As for banks and Edge , etc. none show IH navistar applications.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-17-2007, 07:12 AM
truck mechanic truck mechanic is offline
Binder Driver
 
Join Date: Sep 2004
Location: Natick Ma
Posts: 802
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Call your local International dealership, they can hook up there scaner and tell you if they can up the hp, and or high rpm. It might be set up low because was a rental truck.
Paul
Reply With Quote
  #6  
Old 09-17-2007, 04:47 PM
GRIMM01's Avatar
GRIMM01 GRIMM01 is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Sep 2005
Location: New Philadelphia, Ohio
Posts: 19
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

I realize this is off topic, but since the T444E in under discussion I want to see what you all think.

I have a 1997 school bus with a T444E. Do you think it would be feasible to transplant it into my 1987 S1600 dump? The 6.9 V8 in the dump is getting tired. I like the better fuel economy of the T444E also, in addition to more power.

How big of a job do you think this would be? Is the electronic "brain" of the T444E contained all in one part? I see an electronic module on the right-hand side of the engine. Is everything there? Or are there multiple "black boxes" in other places on the truck?

Any advice is appreciated. Thank you.
__________________
Jeff Grimm - professional pack-rat

1987 S1600 dump - 6.9L
2004 Freightliner Sprinter 2500 - 2.7L
Reply With Quote
  #7  
Old 09-17-2007, 05:06 PM
fredsterra's Avatar
fredsterra fredsterra is offline
Y-Block King
 
Join Date: Oct 2005
Location: Hanson KY
Posts: 3,188
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Bolting the T444E in place of the 6.9 not a major problem but the computer and the instruments would be.

I would guess the Budget truck was a 170 hp. The T444E's throttle should work from the cruse control. Some times you can get the dealer to bump up the HP since it's out of warranty. If you not happy with the power it could be a gear ratio issue. You may want a lower gear ratio.

I would guess with Horses your doing some off hwy? Send me a PM with the last 8 of the vin# and I can tell you your ratio. If you don't have the info.

I sold some to a 84 Lumber Contractor who wanted 5 speed trans. and 3.90 ratio! As hard as I tried to talk him out of it. 5 clutches later he had them re geared to a 4.78.

He cared more about the truck running 80 mph down the hwy and the cheapest he could get the truck! Instead of a 6 or seven speed to do both.

(He is out of business now!)
__________________
Mark Fredrick
(Scout Fork Ranch)
Hanson KY

1978 Terra 345 V8. Edelbrock 1406 carb, MSD,Pertronix, 392 4V Intake.

1974 Scout II "Tiger" Soft Top 4X2 (My Bride's Scout)
Reply With Quote
  #8  
Old 09-17-2007, 05:28 PM
MarkO MarkO is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Jun 2007
Location: Winlock, WA
Posts: 311
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

Transplanting a T444E where a 6.9L currently resides shouldn't be that big of a problem, particularly since you have a complete donor vehicle.

In order for the T444E to work in place of the 6.9L you are going to need all of the wiring harnesses, sensors, etc. In particular you will need the foot throttle control.

It would be a particularly easy swap if both vehicles have automatic or both have manual transmissions. If one has the manual and the other has the automatic you may need other wiring as well.

Or you may want to swap out all of the mechanical injection parts off of the 6.9L and swap them onto the T444E (that could be easier said than done).

In any case, it is a doable swap.

Good luck.

Mark O.
Castle Rock, WA
Reply With Quote
  #9  
Old 09-30-2007, 07:05 PM
shnizbiz shnizbiz is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Sep 2007
Location: 2390 s franklen st
Posts: 5
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

ya since it was out of a 01 it has a 3 box ecm, you will need to connect to the 5 pin connector using DLB software. its easy cause it should be 2900 rpm or in that area as well as you can adjsut the top speed. is it a 6 speed manual or a automatic allison. let me know ill hook you up.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-30-2007, 07:10 PM
shnizbiz shnizbiz is offline
Farmall Cub
 
Join Date: Sep 2007
Location: 2390 s franklen st
Posts: 5
Default Re: Is there a govenor on my T444E????

you will need way more than just the tps which is the throtle control. you will need all three ecu's you will need the sensors map, cam, icp, tps, ex. you will need a lot to just get the engine to run keep in mind electronically controled evrything
Reply With Quote
Reply

Tags
aftermarket , automatic , cable , cam , case , diesel , ecm , electronic , engine , fuel economy , gear , part , parts , power , throttle , tires , top , truck , wiring

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

The IH logo, the "IHC" logo, are trademarks respectfully of the International Truck & Engine Corporation and the Case New Holland Corporation.
They are used for identification purposes only.

BinderPlanet® Copyright ©2011